OSTETUIMMAT

Kaunokirjallisuuden karvakuonot
Juha&Tuomas Vuorinen&Kyrö
Nyt ennakkomyynnissä!

12,00 €

Buenos días kirvesvartta
Juha Vuorinen
Vuorisen uutuus vuosimallia 2018!

10,00 €

  

Blogit »

Rahalla saa ja hevosella pääsee

Tuoreen selvityksen mukaan Ruotsissa noin 800 nuorta miestä kuuluu rikollisverkostoihin ja koulupudokkaista muodostuu aiempaa hatarammin järjestäytyneitä jengejä. Toisen raportin mukaan Etelä- ja Keski-Ruotsissa on jo 15 aluetta, joilla poliisin on vaikea tai jopa lähes mahdoton suoriutua sille annetuista tehtävistä siellä rehottavien sosiaalisten ongelmien vuoksi. Samaan tiedontuskaan ahmin vielä 35 vuotta Ruotsissa asuneen toimittajalegenda Kari Lumikeron haastattelun, jossa hän repi esille ongelman juuria. "Yhteiskunta oli liian passiivinen. Olisi pitänyt käyttää kaikki resurssit jengiytymisen pysäyttämiseen heti sen alettua. Jos olisi esimerkiksi havaittu, että oppilas alkaa pinnata koulusta, olisi pitänyt ottaa heti yhteys sosiaaliviranomaisiin ja vanhempiin. Nuoret olisi pitänyt pakottaa yhteisöön, jossa heidän toimintaansa olisi voitu valvoa ja jossa heidän tietojaan ja taitojaan olisi voitu kehittää. Sitä ei minusta tapahtunut ollenkaan", Lumikero ynnäsi. Lopuksi hän lausui täsmälleen samat sanat, joita Ruotsin viranomaiset ovat hokeneet suomalaiskollegoilleen jo vuosien ajan. Suomessa kannattaa olla valppaana, ettei tilanne kärjisty täälläkin.

Otetaanpas vaihtarina yksi tuoreehko uutisotsikko Suomesta: "Raju kiusaaminen jatkunut pitkään eskarissa Itä-Helsingissä - osa vanhemmista on jättänyt viemättä lapsiaan hoitoon." Nyt ei siis meuhkata teini-ikäisten pentujen puberteettipullisteluista vaan päiväkodista. Siis paikasta, jossa osa täräyttää tarpeensa vielä pottaan. Olen kuullut monista muistakin kiusaamistapauksista Suomen eri kouluissa, ja täytyy sanoa, että minua hävettää suomalaisen koulusysteemin munattomuus ja vastuunpakoilu. Se kirpaisee erityisen syvältä, koska olen nähnyt, miten asioita hoidetaan täällä Espanjassa. Tässä siitä yksi maistiainen.

Jouduin vuosi sitten seuraamaan erään nuoren pojan edesottamuksia, jotka olivat millä tahansa mittarilla mitattuna kuin kevätlaitumelle päästetyllä villivarsalla. Täysin pidäkkeetöntä vikurointia, jota olisi pitänyt alkaa suitsia jo heti ensioireiden ilmaannuttua. Pojan isän käydessä kerran kahdessa kuukaudessa Espanjassa kersan käytös muuttui siedettäväksi, mutta kun lentokenttätaksin perävalot katosivat pihasta, sama sekoilu jatkui. Tilanne meni viimein niin hulluksi, että kerroin pojalle saaneeni itsekin aikanaan korvilleni vieraalta mieheltä, kun olin venytellyt hyvän käytöksen rajoja liian pitkälle. Sanoin olevani valmis panemaan hyvän kiertoon, koska minulle siitä riepottelusta seurasi lopulta pelkkää hyvää. En tietenkään koskenut edes hauraalla lyyrikon sormenpäälläni poikaan, vaan katala taka-ajatukseni oli takoa hänen vielä ehjään päähänsä, että jokaiselle hevoselle löytyy kengittäjä, ja jos hän ei muuttaisi käytöstapojaan, hänen olisi syytä rukoilla, että ne seuraavat kengittäjät olisivat samanlaisia pehmonalleja kuin minä.

Puheeni kaikuivat osin kuuroille korville. Minut nähdessään poika luikki piiloon kuin pieni pupu paksuhäntäisen ketun nähdessään, mutta koulussa meno oli jatkunut entiseen malliin. Nyt tuo pikkuvintiö on potkittu helvettiin jo kahdesta koulusta, koska täällä toleranssi kiusaamiseen on vedetty juuri oikealle tasolle. Ensimmäistä kohellusta katsotaan vielä nyrkkiin puristettujen sormien läpi, mutta samalla tehdään selväksi, että toisesta seuraa pakkoloma ja kolmannesta ilmestyy koulurepun alle komea kaviokuvio.

Näillä näytöillä moni voisi kuvitella, että olisin valmis tuomitsemaan tuon kersan Josef Fritzlin alimpaan kellarikouluun, mutta mielessäni on vieläkin julmempi rangaistus. Haluaisin nostaa pojan vanhemmat seinälle ja kysyä, että vaikka he eivät pystykään ottamaan itseään niskasta kiinni, niin pitäisiköhän heidän kenties alkaa harjoitella vastuunottoa jälkikasvustaan, ennen kuin se oma pikku kullannuppu tarjoilee heille kasvatuksen hedelmäsalaattia nyrkillä ihan keskelle turpaa.

01.06.2018

Blogit:
15.09.2018  Serena, räjähtävällä ässällä
12.09.2018  Mikä lentäen menee
06.09.2018  Suudelmin suljetut korvat
24.08.2018  Hulluna sujuvaan suomeen
10.08.2018  Pukataanko lisää soijaa?
01.08.2018  #HELLSINKI2018
14.07.2018  Paha mennä sanomaan monikossa
01.07.2018  Hei, mekin vilkutetaan
23.06.2018  Hyvä kuulo on parasta huumetta
20.06.2018  Parts Unknown - Kohti tuntematonta
08.06.2018  Tähän on nyt jokin rotu haudattuna
01.06.2018  Rahalla saa ja hevosella pääsee
27.05.2018  Prinssi Juhan salainen morsian
20.05.2018  Älä tule tiukka tukisukka
01.05.2018  Wake Me Up!
19.04.2018  Ken kuseen kurkottaa
 
© Diktaattori 2019
Diktaattori on myös Instagramissa

Sun Sun Sun Sun