OSTETUIMMAT

Kaunokirjallisuuden karvakuonot
Juha&Tuomas Vuorinen&Kyrö
Nyt ennakkomyynnissä!

12,00 €

Buenos días kirvesvartta
Juha Vuorinen
Vuorisen uutuus vuosimallia 2018!

10,00 €

  

Blogit »

Paha mennä sanomaan monikossa

Maltan kieli on mitä merkillisintä arabian, italian ja englannin sekametelisoopaa. Siksi Maltalla asuessani panin kaikki panokseni vain oman haparoivan englantini kohentamiseen. Yhden sanan sentään opin, monestakin syystä. Tämä sana on "mela". Se kuulosti niin suonikkaalta suomelta, että vieläkin vihloo nivusissa. Tosin tänä päivänäkään en tiedä mitä se tarkoittaa, vaikka maltalaiset tunkivat sitä joka väliin. Netistä olen löytänyt kaikenlaisia käännöksiä, mutta ne ovat keskenään niin täydellisessä ristiriidassa, etten uskalla alkaa julistaa sille virallista käännöstä. Todennäköisesti se tarkoittaa jotain samaa kuin koomikko Ismo Leikolan lanseeraama suomen tärkein sana "no niin".

Espanjaa sen sijaan osasin jonkin verran jo tänne Andalusiaan muuttaessamme. Osaan huolettomasti toivottaa hyvää huomenta ja hyvää päivää, koska niillä ei ole mitään eroa - ja miksi olisikaan, koska aurinko kipuaa hirmuvauhdilla niin korkealle, ettei aamun ja päivän saumakohtaa huomaa kuin kellosta katsomalla. Osasin minä toivottaa hyvää iltapäivääkin, eli buenas tardes, mutta sain sen käytöstä monesti pyyhkeitä, koska käytin sitä joko liian aikaisin tai liian myöhään. Syytän siitä saamiani sekavia ohjeita. Yhden neuvon mukaan voisin toivotella hyvät tardesit jo lounasaikaan, mutta eihän sellainen kellopeli vetele, sillä minä saatan syödä lounasta jo yhdeltätoista, jolloin moni espanjalainen vasta mussuttaa aamiaistaan. Toinen ohje oli lopettaa tardesin toitottaminen iltakuudelta, kun kolmas taas opasti luottamaan aurinkokelloon. Kun on säkkipimeää, sitten onkin jo korkea aika kailottaa buenas noches, joka tilanteesta riippuen tarkoittaa joko hyvää iltaa tai hyvää yötä. Tuokin ohje on aivan päin helvettiä, sillä tätä kirjoittaessani valopallo putoaa vuorten taa vasta puoli kymmeneltä illalla. Edes minä en ole niin hullu, että alkaisin toivotella hyviä öitä helottavassa auringonpaisteessa.

Olen hiljalleen oppinut myös tervehtimään ihmisiä espanjaksi. Kun huikkaan paikallisille ¡Hola!, lähes aina saan takaisin korviin asti revenneen hymyn ja vastaukseksi ¿Qué tal?, joka ainakin sanakirjan mukaan tarkoittaa "mitä kuuluu". Siihen suomalaisen kuuluu vastata "ei mitään ihmeellistä". Ongelmani on, etten osaa sanoa sitä espanjaksi, joten olen alkanut matkia kuulemistani vastauksista lyhintä ja toivonut sen tarkoittavan jotain järkevää. Vakiovastauksena hihkaisen ¡Muy bien!, joka yleensä läväyttää huvittuneen ilmeen vastakappaleen kasvoille. Se on kuulemma vastauksena ihan jees, mutta sitäkään ei tarvitse esittää huutamalla.

Nyt olen joutunut perkeleellisen pulman eteen, sillä täällä saatetaan tervehtiä myös sanomalla pelkästään buenas, ja siihen minulla ei ole enää ollutkaan mitään vastaansanomista. Olen vain tyytynyt nyökyttelemään onnellisen näköisenä. Onneksi espanjan taitoinen vaimoni vetelee minua kuiville kiusallisista tilanteista. Tässä yksi esimerkki sellaisesta.
Olimme vaimoni kanssa reippailemassa, kun suoralla tiellä vastaamme käveli äärettömän kurvikas nainen. Katseidemme kohdatessa nainen huikkasi buenas, johon minä puolestani yritin tyrkytää hänelle omaa holaani. Naisen kaikottua näköpiiristä kysyin vaimoltani, miten minun olisi pitänyt vastata tuollaiseen tervehdykseen. Hänen mielestään minun olisi kuulunut vastata samoin. Vaikka olenkin vauvasta asti ollut riippuvainen naisen rinnoista, niin niin hullu en sentään ole, että menisin ventovieraan povettaren edessä nolaamaan itseni. Minun kielitoimistoni mukaan buenas nimittäin tarkoittaa monikossa hyvää. Sehän olisi sama kuin jos menisin kesällä Helsingissä Esplanadin puistoon, ja aina kun vastaan astelisi ihanaisilla rinnoilla varusteltu nainen, niin ottaisin lakin päästäni, kumartaisin syvään ja sanoisin: Hyvät. Mikä on toki muodollisesti ihan oikein ilmaistu.

Ps. Tämä ei liity millään tavalla edellä olevaan tarinaan, vaan tässä on alennuslinkki koko Vuorisen tuotantoon. Yhtä kirjaa lukuun ottamatta kaikki Vuoriset ovat tyrkyllä verkkokaupan asiakkaille puoleen hintaan ja ilman toimituskuluja!

14.07.2018

Blogit:
15.09.2018  Serena, räjähtävällä ässällä
12.09.2018  Mikä lentäen menee
06.09.2018  Suudelmin suljetut korvat
24.08.2018  Hulluna sujuvaan suomeen
10.08.2018  Pukataanko lisää soijaa?
01.08.2018  #HELLSINKI2018
14.07.2018  Paha mennä sanomaan monikossa
01.07.2018  Hei, mekin vilkutetaan
23.06.2018  Hyvä kuulo on parasta huumetta
20.06.2018  Parts Unknown - Kohti tuntematonta
08.06.2018  Tähän on nyt jokin rotu haudattuna
01.06.2018  Rahalla saa ja hevosella pääsee
27.05.2018  Prinssi Juhan salainen morsian
20.05.2018  Älä tule tiukka tukisukka
01.05.2018  Wake Me Up!
19.04.2018  Ken kuseen kurkottaa
 
© Diktaattori 2019
Diktaattori on myös Instagramissa

Sun Sun Sun Sun