OSTETUIMMAT

Kaunokirjallisuuden karvakuonot
Juha&Tuomas Vuorinen&Kyrö
Nyt ennakkomyynnissä!

12,00 €

Buenos días kirvesvartta
Juha Vuorinen
Vuorisen uutuus vuosimallia 2018!

10,00 €

  

Blogit »

Hulluna sujuvaan suomeen

Äidinkielen opettajain liitto lähestyi eduskunnan sivistys- ja tiedejaostoa tiedotteella, joka oli otsikoitu: "Toimenpiteet luku- ja kirjoitustaidon parantamiseksi". Anastin siitä pienen pätkän, joka kuuluu näin: 

"Hyvä̈ ja monipuolinen luku- ja kirjoitustaito on kaiken oppimisen ja yhteiskunnassa toimeen tulemisen perusta. Yhteiskuntamme toimii varsin tekstilähtöisesti, joten jos luku- ja kirjoitustaidot ovat heikot, syrjäytymisen vaara on ilmeinen. Mahdollisuudet opiskella supistuvat, elämänhallinta heikkenee, yksilön hyvinvointi kärsii ja vuorovaikutustaidot kapenevat. Toisaalta luku- ja kirjoitustaitojen hankkiminen on muuttunut yhä̈ haastavammaksi median sisältämien monimuotoisten tekstien lisääntyessä̈.
Aktiivinen lukemisharrastus lisää̈ myös yleissivistystä̈ ja kehittää̈ ajattelun taitoja ja keskittymiskykyä̈."

Yksi lähipiiristäni on nakannut verkkonsa Tinder-nimiseen kutulammikkoon. En tietenkään mene omine nokkineni penkomaan kenenkään henkilökohtaisia vonkauspyydyksiä, mutta kun minua pyydettiin onkimaan selville, mitä yhdessä vastausviestissä yritetään sanoa, ensimmäinen kysymykseni oli, onko viestin kirjoittanut suomalainen vai joku, joka vasta opettelee suomea. Vastaaja oli kuulemma umpisuomalainen. Viestin luettuani halusin tarkentaa, että kyseessä on umpitollosuomalainen. En ole ammatistani huolimatta mikään kielioppinero, mutta olen sentään sen verran hajulla kauniista kielestämme, että haistan yhdellä vilkaisulla, milloin sitä väkisinmaataan oikein urakalla. Vastausviesti oli niin alaluokatonta mongerrusta, että vaikka minulla ei olekaan valtaa vaikuttaa kenenkään parisuhteen muodostamiseen, suosittelin kiertämään kaukaa moisen tuppikynän.

Oma avioliittoon johtanut parisuhteeni alkoi puhelimessa pälättämällä. Kumpikaan meistä ei ollut töissä missään maksullisessa pornopuhelinpalvelussa, vaan linkki vaimooni kulki hänen veljensä kautta. Elämänpolkumme kietaistiin siis umpisolmuun puhelinlankoja solmimalla, ja vaimoni jaksaa edelleen mainostaa lapsillemme, kuinka hänen kiinnostuksensa minuun kasvoi katkeamattoman tarinointini vuoksi. Ennen minua hänen tielleen oli osunut lähinnä sellaisia miehiä, jotka eivät juuri puhua pukahtaneet, ja pusukin moiskahti vain, jos siitä jatkettiin täysvartiseen sukupuoliyhteyteen. Minulla kävi siis himputinmoinen tuuri, kun ymmärsin tulla tarpeeksi pitkään vain puhelinlankoja pitkin.

Olen kohtalonomaisesti kokenut, miten tärkeä asia on sujuva kommunikointi ja itseilmaisu. Tapahtuu se sitten suuta soittamalla tai edes lyhyitä viestejä naputtamalla. Olenkin purkanut sydäntäni moneen suuntaan ja miettinyt hiukset päästäni, millainen olisi se vippaskonsti, jolla lapset ja nuoret saataisiin takaisin lukemisen kiehtovaan maailmaan, sillä nykyään jopa isojen mediatalojen uutissivuilla näkee sellaista suomea, jolla ei pitäisi jäädä luokalle, vaan pudota vähintään yhtä luokkaa alemmas opettelemaan aakkosia. Mutta pyrkihän Suomessa taannoin presidentiksi ehdokas, joka oli kielioppivirheitä myöten kopioinut kolmasosan gradustaan, joten ehkä nykynuortenkin tulee vain tyytyä siihen, miten tyydyttävästi kumppani osaa kieltään käyttää.

Sitten on vielä se yksi kielioppisääntö, joka ei tunnu menevän monen ammatikseen kirjoittavankaan kaaliin. Yksikön ja monikon kanssa vehtailu. Otetaan esimerkiksi orgiat. On oikeaoppista sanoa, että kaksi naista panee yhtä miestä, mutta väärin, että kaksi naista panevat miestä. Siinä taas ei olisi mitään huomautettavaa, jos he panisivat miestä halvalla. Niin ikään on oikein sanoa, että kaksi persua asuu saunassa, mutta jos joku yrittää mongertaa, että kaksi persua asuvat saunassa, se puolestaan on rikollisen väärin. Näillä yksinkertaisilla ohjeilla sinäkin voit opetella ihan perussuomea.

TÄSTÄ löytyy kuunneltava versio samasta tekstistä.

24.08.2018

Blogit:
15.09.2018  Serena, räjähtävällä ässällä
12.09.2018  Mikä lentäen menee
06.09.2018  Suudelmin suljetut korvat
24.08.2018  Hulluna sujuvaan suomeen
10.08.2018  Pukataanko lisää soijaa?
01.08.2018  #HELLSINKI2018
14.07.2018  Paha mennä sanomaan monikossa
01.07.2018  Hei, mekin vilkutetaan
23.06.2018  Hyvä kuulo on parasta huumetta
20.06.2018  Parts Unknown - Kohti tuntematonta
08.06.2018  Tähän on nyt jokin rotu haudattuna
01.06.2018  Rahalla saa ja hevosella pääsee
27.05.2018  Prinssi Juhan salainen morsian
20.05.2018  Älä tule tiukka tukisukka
01.05.2018  Wake Me Up!
19.04.2018  Ken kuseen kurkottaa
 
© Diktaattori 2019
Diktaattori on myös Instagramissa

Sun Sun Sun Sun