OSTETUIMMAT

Kaunokirjallisuuden karvakuonot
Juha&Tuomas Vuorinen&Kyrö
Nyt ennakkomyynnissä!

12,00 €

Buenos días kirvesvartta
Juha Vuorinen
Vuorisen uutuus vuosimallia 2018!

10,00 €

  

Blogit »

#HELLSINKI2018

Vaimoni äiti on syntynyt vajaa vuosi toisen maailmansodan päättymisen jälkeen. Hän siis varttui Suomessa, jossa suuren ja mahtavan Neuvostoliiton haamu langetti varjon vähänkään kirkkaammille tulevaisuuden kuville. Ymmärrän siis vallan hyvin, miksi hän Trumpin ja Putinin Helsingin-tapaamista edeltävänä päivänä purki minulle sydäntään ja pohti, jakavatkohan ne Suomen keskenään vähän kuin kortit humalaisessa räsypokassa, mistä pahimmillaan seuraa, että ainakin häviäjää vedetään kunnolla hanuriin.

Minä puolestani värjöttelin lapsuuteni kylmän sodan kohmelossa, kun Yhdysvallat ja Neuvostoliitto rakensivat ydinohjuksillaan säteilevää risuaitaa idän ja lännen väliin. Niitä aikoja muistellessa kaipaan kovasti Ronald Reagania ja Mihail Gorbatšovia, joiden aidon lämpimät välit saivat jopa kylmän sodan sulamaan omaan mielettömyyteensä. Toisin kuin nyt, kummallakaan presidentillä ei ollut toisesta sellaista puristusotetta, jolla olisi voinut aiheuttaa toiselle kusiset paikat. Heidän neuvotteluidensa todellisia motiiveja ei tarvinnut arvuutella, vaan kumpikin ajoi vain maansa - ja onneksi myös rauhan asiaa.

Gorbatšovista sen paremmin kuin Reaganistakaan eivät ensimmäisenä tule mieleen Venäjän ja Yhdysvaltain nykyiset presidentit, vaikka he tiedotustilaisuuksissa näyttävätkin pelaavan samaan maaliin. Siksi katsoin viisaimmaksi rauhoitella huolestuneilla rypyillä kasvonsa rutistanutta anoppiani lyömällä lukuja pöytään. Myönsin Venäjän osaavan mediapelin huomattavasti paremmin kuin toistuvasti lapsellisiin virheisiin kompuroiva Yhdysvaltain presidentti, sillä Putin on pystynyt aikaansaamaan Venäjästä kuvan yhtenä maailman mahtimaista. Mutta kun sivuutetaan pinta-alat ja lyödään raa’at talousluvut pöytään, niin ilmeneekin jotain ihan muuta. Viime vuoden IMF:n tilastot maapallon ostovoimakorjatusta bruttokansantuotteesta paljastavat Venäjän jäävän jo Saksankin taakse ja olevan yli viisi kertaa pienempi kuin pelkkä Euroopan unioni. Puhumattakaan, jos talousmälliin nielaistaan mukaan vielä kaikki muutkin Euroopan valtiot. EU on yksinään isompi kuin Yhdysvallat ja vain kaksi prosenttia pienempi kuin kiistaton ykkönen Kiina. Nämä taloudelliset tosiasiat kuultuaan anoppinikin tajusi, etteivät Venäjä ja Yhdysvallat voi sopia ihan mitä tahansa Euroopan yli. Ehkä Donald Trumpinkin kannattaisi vilkaista noita lukuja sen sijaan, että yrittää päntätä päähänsä Diili-ohjelmansa slogania: It’s nothing personal, it’s just business. Siinä onkin selittämistä maassa, jonka valtionvelka on noin 20 biljoonaa dollaria. Eurojackpot-kielelle käännettynä 20 000 miljardia.

Vaikka anoppini oma isä oli ollut sodassa Neuvostoliittoa vastaan ja vaikka hänen äitinsä oli Karjalan evakko, silti hän kantaa tällä hetkellä suurempaa huolta holtittomasta Yhdysvaltain kuin Venäjän presidentistä. Onneksi hänellä on politiikasta pohjattomasti kiinnostunut vävypoika, joka voi aina väläytellä triviaalia viisauttaan ja laimentaa väkevintä kauhua. Joidenkin arvioiden mukaanhan Putin olisi oikeasti pienen ja Venäjällä todellista valtaa käyttävän ryhmän marionetti, mikä saattaa pitääkin paikkansa. Jos näin on, niin tiedän millä häntä kiristetään. Luetuttamalla Venäjän historiaa. Sillä aina kun naapurikansa on noussut kapinaan, siinä eivät ole tsaarin tittelit painaneet kuin vähintään sen pienen ruudinkäryisen pisteen niskaan. Mutta jos näistä kahdesta jollain perverssillä tavalla toisiinsa kieroutuneesta mahtiukkelista pitää valita, niin kyllä minä kuuntelisin herkemmällä korvalla Putinin kuin Trumpin uhoamista. Yhdysvalloissa on nimittäin presidentin puheiden ja tekojen välissä vielä sellainen iskunvaimennin kuin kongressi, jossa tahtia saattaa ensi syksyn vaalien jälkeen lyödä demokraattienemmistö. Ei sekään Trumpia pysäytä, mutta oppiipahan ukko ainakin, mihin suuntaan edetään Michael Jacksonin moonwalkia tanssahtelevissa saappaanjäljissä.

01.08.2018

Blogit:
15.09.2018  Serena, räjähtävällä ässällä
12.09.2018  Mikä lentäen menee
06.09.2018  Suudelmin suljetut korvat
24.08.2018  Hulluna sujuvaan suomeen
10.08.2018  Pukataanko lisää soijaa?
01.08.2018  #HELLSINKI2018
14.07.2018  Paha mennä sanomaan monikossa
01.07.2018  Hei, mekin vilkutetaan
23.06.2018  Hyvä kuulo on parasta huumetta
20.06.2018  Parts Unknown - Kohti tuntematonta
08.06.2018  Tähän on nyt jokin rotu haudattuna
01.06.2018  Rahalla saa ja hevosella pääsee
27.05.2018  Prinssi Juhan salainen morsian
20.05.2018  Älä tule tiukka tukisukka
01.05.2018  Wake Me Up!
19.04.2018  Ken kuseen kurkottaa
 
© Diktaattori 2019
Diktaattori on myös Instagramissa

Sun Sun Sun Sun