OSTETUIMMAT

After Sun - sinun perääsi
Juha Vuorinen
Vuoden 2019 hyväntekeväisyyspokkari nyt ennakkotilattavissa!

12,00 €

Kaunokirjallisuuden karvakuonot
Juha&Tuomas Vuorinen&Kyrö
Nyt saatavana nimmareilla!

12,00 €

  

Blogit


Serena, räjähtävällä ässällä

Minut saattoi viime kesänä löytää kotisohvalta lojumasta vain yhdestä syystä. Televisiosta tuli tennistä. Kesälomamme aikana huipputennistä lyötiin ensin Grand Slamin arvoisesti Wimbledonissa ja sitten kahdessa Masters-turnauksessa, Torontossa ja Cincinnatissa. Ainakin appiukkoni ymmärtää uutta riippuvuuttani, sillä häntä ei saisi ruudun äärestä edes rälläkällä leikkaamalla, kun sieltä ujeltaa formuloita tai suhisee hiihtoa, mikä on minulle jonkinlainen mysteerio, sillä lajeina ne ovat todella kaukana toisistaan. Vähän kuin kanavasurffaisi raskaansarjan vapaaottelun ja naisten telinevoimistelun välillä. 

Tennistä tuntemattoman silmin se saattoi tuntua pahimman luokan ajanhukalta, kun istua nökötin paikoillani toljottamassa, kun John Isner ja Kevin Anderson tahkosivat ruudun takana vastapalloa yli kuusi ja puoli tuntia selvittääkseen keskinäisen paremmuuteensa Wimbledonin semifinaalissa. Onneksi en ollut vielä näin koukussa tennikseen vuonna 2010, jolloin samainen pallotykki Isner pelasi kaikkien aikojen pisimmässä tennisottelussa. Silloin karvapalloa piestiin yhteen menoon peräti yksitoista tuntia ja viisi minuuttia.

Viehätyin tenniksestä kahdesta syystä. Koska poikani harrastavat sitä ja koska se on mitä suurimmassa määrin herrasmiespeli. Lajissa on tietyt etiketit, joita ainakin pyritään noudattamaan. Vaikeinta se on pelaajille, joilla on huutokauppakeisarin luomaa t-paitatermistöä käyttäen "hermo pinnassa".

Legendaarisin kuumakalle on seitsemänkertainen Grand Slam -voittaja John McEnroe, joka oli eräässäkin ottelussa huutanut katsojalle, että onko sinulla mahdollisesti muitakin ongelmia kuin että olet työtön, aivoton ja kusipää. Tuollaisen kielenkäytön ei kuuluisi kuulua mihinkään. Kaikkein vähiten tenniskentän laidalle.

Mutta eivät naispuolisetkaan Grand Slam -voittajat onnistu aina pitämään mölyjä masussaan. 23 kertaa turnauksen voittanut Serena Williams poltteli jo vuoden 2009 US Openissa pinnaansa naispuoliselle linjatuomarille, ja ainakin lehtitietojen mukaan raivosi tälle seuraavin epäkohteliaisuuksin: "Vannon Jumalan nimeen, että otan sen vitun pallon ja tungen sen alas vitun kurkustasi." Kun näihin suusta syljettyihin sanoihin lisätään vielä mailan hakkaaminen säpäleiksi, se tiesi Williamsille 11 000 dollarin sakkoa.

Se on kuitenkin kuusi tonnia vähemmän kuin tänä vuonna, kun hän tällä kertaa käräytti kääminsä miestuomariin US Openissa ja sai möykkäämisestään 17 000 dollarin tiketin. Lappalainen sanoisi sole mithään, kun finaalin häviäjälle maksettiin kuitenkin 1,85 miljoonan dollarin korvaus tappiosta.

Katsoin tuon ottelun ja kärsin suunnattomasti jo palkintojenjaon aikana. Ottelun voitti nimittäin vasta 20-vuotias Japanin Naomi Ōsaka, joka joutui Serenan raivon valtaan villitsemän jenkkiyleisön täysin aiheettomien buuausten kohteeksi. Se oli kohtuutonta, sillä "uudeksi Serenaksi" kutsuttu raskaslyöntinen japanilainen vei kilpasiskoaan jo toistamiseen kaksi-nolla. Varsinainen kärsimys alkoi, kun erehdyin lukemaan Ōsakan sosiaalisen median sivuja, joilla varsinkin amerikkalaiset vähättelivät nuoren naisen voittoa. Kielenkäyttö oli tuttua, jos on hairahtunut lukemaan Yhdysvaltain presidentin tviittejä.

Olen pitänyt tennistä lajina, jossa kunnioitetaan toista pelaajaa. Puhumattakaan naistenniksestä. Mieleni tekikin rutistaa tuo suloisen vilpitön ja ujohko japanilaistyttö syliini ja kuiskata hänen korvaansa John McEnroen kuuluisat sanat. "Kaikki rakastavat menestystä, mutta vihaavat menestyneitä ihmisiä." Ja sitten halusin painaa päähäni lippiksen vienoine pyyntöineen. Make Tennis Great Again.

TÄSTÄ löytyy kuunneltava versio samasta tekstistä.

15.09.2018

Blogit:
15.09.2018  Serena, räjähtävällä ässällä
12.09.2018  Mikä lentäen menee
06.09.2018  Suudelmin suljetut korvat
24.08.2018  Hulluna sujuvaan suomeen
10.08.2018  Pukataanko lisää soijaa?
01.08.2018  #HELLSINKI2018
14.07.2018  Paha mennä sanomaan monikossa
01.07.2018  Hei, mekin vilkutetaan
23.06.2018  Hyvä kuulo on parasta huumetta
20.06.2018  Parts Unknown - Kohti tuntematonta
08.06.2018  Tähän on nyt jokin rotu haudattuna
01.06.2018  Rahalla saa ja hevosella pääsee
27.05.2018  Prinssi Juhan salainen morsian
20.05.2018  Älä tule tiukka tukisukka
01.05.2018  Wake Me Up!
19.04.2018  Ken kuseen kurkottaa
 
© Diktaattori 2019
Diktaattori on myös Instagramissa

Sun Sun Sun Sun