OSTETUIMMAT

Buenos días kirvesvartta
Juha Vuorinen
Vuorisen uutuus vuosimallia 2018!

10,00 €

El Dictador
23,50 €

  

Wake Me Up!

Kansioton / 01.05.18 Avicii"Spotifyn kuunnelluimman kappaleen tekijästä, nuoresta ruotsalaismiehestä, tuli oman sukupolvensa suosituin artisti." Näillä sanoilla Ilta-Sanomat yritti selventää meille vanhemman saapumiserän tulijoille, mikä ihmeen Avicii-suruliputus somessa oli käynnissä. En minäkään ollut kartalla millaisesta musiikin suurmiehestä oli kyse, en ennen kuin lapseni soittivat potpurillisen Tim Berglingin listahittejä, joita on tähän mennessä striimattu yli 11 miljardia kertaa. Entisenä tiskijukkana minun oli myönnettävä, että maailma menetti hänessä melkoisen pelimannin. 

Muistokirjoituksia lukiessani huomioni kiinnittyi hittien lisäksi kolmeen esille nostettuun asiaan. Aviciin äärimmäiseen lahjakkuuteen, kykyyn kohdata menestyksensä kaikkine lieveilmiöineen - sekä päihteisiin. Viihdemaailmaa tuntevana se on hengenvaarallinen triangeli, jonka hoitamiseen ei pitäisi käyttää ainakaan kolmiolääkkeitä. Hän olikin sitten kuollessaan vain reilut puoli vuotta liian vanha täydentääkseen surullisen kuuluisaa 27 Clubinjäsenlistaa. 

Aloitin virtuaalisen haudankaivun tutkiakseni, mitkä asiat yhdistävät 27-vuotiaana kuolleiden muusikoiden kerhon nimekkäimpiä edustajia. Tuon klubin kuuluisan surumarssin alkutahdit soitettiin vuonna 1969, jolloin ex-rollari Brian Jones kierähti ensin uima-altaaseen ja sieltä arkun kautta hautaan. Reilun vuoden kuluttua kirstun kansi kolahti seuraavan kerran, kun Jimi Hendrix nautti elämänsä viimeisen cocktailin, johon tuli aimo tujaus viinaa ja kipollinen unilääkkeitä. Sillä oli niin tyynnyttävä vaikutus, ettei Hendrix herännyt edes omaan oksentamiseensa. Kahden ja puolen viikon kuluttua maailma heräsi seuraavaan järkytykseen. Tällä kertaa pelkän menolennon taivaaseen lunasti käheä-äänisyyden kuningatar Janis Joplin, joka kokeneena heroiinin käyttäjänä teki kuitenkin aloittelijan virheen. Hän tykitti tietämättään itseensä tavallista voimakkaampaa hepoa, ja niin hänenkin elämänsä lähti viimeiselle laukalle losangelesilaisessa hotellihuoneessa. Vajaan vuoden kuluttua taivaan portit olivat taas auki, tällä kertaa Doors-legenda Jim Morrisonille. Hänenkin kuolemaansa puuteroi ainakin muodollisesti heroiini, mutta virallinen kuolinsyy oli sydänhalvaus, jonka hän sai pariisilaisessa kylpyammeessa. Sitä voisi jopa kuvailla sydäntä särkevän romanttiseksi lähdöksi. Myöhemmin tähän samaan kerhoon ovat liittyneet sellaiset musiikin ikonit kuin Kurt Cobain ja Amy Winehouse, eikä heistäkään kumpikaan kuollut kuntosalille vaan enemmän ja vähemmän sekavissa tiloissa. 

Minun kirjanpidossani Avicii kuuluisi tähän kuuluisaan nuorena nukkuneiden multilahjakkaiden musikanttien kerhoon, sillä yksi merkittävä tekijä yhdistää hänet muihin edellä lueteltuihin. Jokaisen heistä on ollut vaikea kohdata hyökyaallon lailla päälle vyörynyttä hehkutusta, minkä ymmärrän oikein hyvin. He kaikki ovat joutuneet ottamaan sen vastaan käytännössä olemattomalla elämänkokemuksella, sillä ei sellaista ihmelasta olekaan, joka parikymppisenä olisi valmis kohtaamaan suosion, jonka kanssa vanhoillakin staroilla tuntuu välillä olevan täysi työ pysyäkseen järjissään. 

Tästä kaikesta mieleeni tulvahti kuopukseni 3-vuotiaana kesken leikkiensä lausuma huikea oivallus: "Minä en ole lelu. Minä olen ihminen." Se on hyvä tajuta mahdollisimman varhain varsinkin silloin, kun mielipuolisiin mittoihin humahtaneesta elämästä alkaa olla leikki kaukana.

01.05.2018

Aiemmin ilmestyneet:
15.09.2018Ilo uutisia Serena, räjähtävällä ässällä
12.09.2018Ilo uutisia Mikä lentäen menee
06.09.2018Ilo uutisia Suudelmin suljetut korvat
24.08.2018Ilo uutisia Hulluna sujuvaan suomeen
10.08.2018Ilo uutisia Pukataanko lisää soijaa?
01.08.2018Ilo uutisia #HELLSINKI2018
14.07.2018Ilo uutisia Paha mennä sanomaan monikossa
01.07.2018Ilo uutisia Hei, mekin vilkutetaan
23.06.2018Ilo uutisia Hyvä kuulo on parasta huumetta
20.06.2018Ilo uutisia Parts Unknown - Kohti tuntematonta
08.06.2018Ilo uutisia Tähän on nyt jokin rotu haudattuna
01.06.2018Ilo uutisia Rahalla saa ja hevosella pääsee
27.05.2018Ilo uutisia Prinssi Juhan salainen morsian
20.05.2018Ilo uutisia Älä tule tiukka tukisukka
01.05.2018Ilo uutisia Wake Me Up!
19.04.2018Ilo uutisia Ken kuseen kurkottaa
»Lisää uutisia arkistossa

 
© Diktaattori 2018
Diktaattori on myös Instagramissa

Sun Sun Sun Sun