OSTETUIMMAT

Kaunokirjallisuuden karvakuonot
Juha&Tuomas Vuorinen&Kyrö
Nyt ennakkomyynnissä!

12,00 €

Buenos días kirvesvartta
Juha Vuorinen
Vuorisen uutuus vuosimallia 2018!

10,00 €

  

Pukataanko lisää soijaa?

Minä olen Jumalan taivaasta maapallon asukkien ihasteltavaksi pudottama koe-eläin. Se valkeni minulle, kun aloin tavata kohu-uutisia suomalaisten lihan ja kasvisten kulutuksesta. Yhtäältä ammuttiin, että olemme alkaneet märehtiä kasviksia esimerkillisen runsaasti, mutta samaan kasvihuonekaasulta haiskahtavaan hengenvetoon myös kerrottiin, että siitä huolimatta jauhamme tasareunaisilla hampaillamme ennätysmäärän, noin 80 kiloa lihaa vuodessa. 

Kuoputin esiin Luonnonvarakeskuksen ravintotasetilaston, josta paljastui muutakin kummaa. Lutkutamme vuodessa 160 litraa nestemäisiä maitotuotteita, mutta tuoreita vihanneksia menee soppatorvesta alas vain 64 kiloa. Sehän tarkoittaa päivässä vain noin 175 grammaa kasviksia. Jotta kukin varmasti hahmottaisi millaisesta määrästä on kyse, niin vertailuna sellaisen oikein hyvin varustellun miehen siittimen paksuinen kurkku painaa noin 300 grammaa. Toisin sanoen sellaisesta vihreästä jötikästä riittäisi siis imeskeltävää melkein kahdeksi päiväksi. Käytän tahallani imeskellä-verbiä, koska kurkusta noin 97 prosenttia on vettä. Vehnää, tuota jokaisen suomalaisen suoliston suosikkituholaista, popsimme vuodessa melkein 45 kiloa, ja viljatuotteita yhteensä saman verran kuin lihaa, eli sen 80 kiloa.

Ennen kuin kerron, miksi minä olen Jumalan valittu, valaisen vielä hieman lisää lihanhimon pimeitä puolia, sillä yllättävän moni suhtautuu lihaan verenmaku suussaan. Joko puolesta tai vastaan. Esimerkiksi eläinoikeusjärjestö Petan mukaan yhden pihvin tuottamiseen kuluisi yhteensä yli 3 700 litraa vettä. Jos tuosta lihaveitsellä vähän puista takajalkaa sialle veistelisi, niin mediumina tilatusta pihvistähän pitäisi seurata yhdellä puraisulla melkoinen vedenpaisumus. Mutta kyllä tuossa laskelmassa saattaa olla pisara totuuttakin mukana, sillä luotettavien tilastojen mukaan maapallon makeasta vedestä 70 prosenttia lorahtaa maatalouden käyttöön ja siitä suurin osa eläimille tuotettavan rehun kasteluun. Ruoka siis aiheuttaa viidenneksen ilmastonmuutokseen vaikuttavista päästöistä. Kun aamulla höyläilet Kuusamon herkullista savujuustoa leipäsi päälle, niin samalla sinun pitäisi muistaa, että kilo juustoa saastuttaa yhtä paljon kuin yksityisautolla pörryyttely Helsingistä Lahteen.

Sitten vihdoin suosikkiaiheeseeni, eli minuun. Minä en voi syödä punaista lihaa. Minä en voi syödä tavallista viljaa. Minä en voi lipittää maitotuotteita. 90-luvun puolivälissä jouduin pahaan liikenneonnettomuuteen, jossa myös sisäelimeni saivat maistaa saksalaista patarautaa, enkä ole sen jälkeen ilman ilmastonmuutokseen vaikuttavia päästöjä voinut nauttia edellä mainittuja tuotteita. En ole vieläkään vegaani, mutta pakon sanelemana olen mennyt kovaa vauhtia kohti kasvavaa kasvisten kulutusta. Sen seurauksena olen muuten onnistunut hävittämään Maltalla kertyneistä ihrakiloistani jo kymmenen. En valitettavasti voi julistaa minkään ruokavalion puolesta, koska tiedän olevani ravintovammojeni kanssa poikkeustapaus, mutta jos tällä pakkoruokavaliollani pelastuu pienikin piennar maapalloa, niin mikäs tässä on sankarin viittaa hulmutellessa.

Rakastan siis paitsi uunikasviksia myös kaikenlaisia tilastoja ja niissä piehtaroimista. Amerikassa karja tuottaa vuodessa noin 1,6 miljardia kiloa lantaa. Jos Donald Trump valittaisiin myös toiselle kaudelle, niin hänen presidenttiaikanaan sitä paskaa ehtisi löristä melkein 13 miljardia kiloa. Trumpin yksi suosikkihampurilaisista on McDonald’sin Quarter Pounder, jossa on nimensä mukaisesti neljännespauna lihaa. Jos nuo pihvit leivottaisiinkin talteen lapioidusta karjan lannasta, niin pelkästään Amerikassa tarjoiltaisiin vuonna 2024 noin 117 miljardia paska-pounderia. Se vasta olisikin melkoinen juhla-ateria seuraavan presidentin virkaanastujaisiin.

KUUNNELTAVA VERSIO

10.08.2018

Aiemmin ilmestyneet:
15.09.2018Ilo uutisia Serena, räjähtävällä ässällä
12.09.2018Ilo uutisia Mikä lentäen menee
06.09.2018Ilo uutisia Suudelmin suljetut korvat
24.08.2018Ilo uutisia Hulluna sujuvaan suomeen
10.08.2018Ilo uutisia Pukataanko lisää soijaa?
01.08.2018Ilo uutisia #HELLSINKI2018
14.07.2018Ilo uutisia Paha mennä sanomaan monikossa
01.07.2018Ilo uutisia Hei, mekin vilkutetaan
23.06.2018Ilo uutisia Hyvä kuulo on parasta huumetta
20.06.2018Ilo uutisia Parts Unknown - Kohti tuntematonta
08.06.2018Ilo uutisia Tähän on nyt jokin rotu haudattuna
01.06.2018Ilo uutisia Rahalla saa ja hevosella pääsee
27.05.2018Ilo uutisia Prinssi Juhan salainen morsian
20.05.2018Ilo uutisia Älä tule tiukka tukisukka
01.05.2018Ilo uutisia Wake Me Up!
19.04.2018Ilo uutisia Ken kuseen kurkottaa
»Lisää uutisia arkistossa

 
© Diktaattori 2019
Diktaattori on myös Instagramissa

Sun Sun Sun Sun